Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Tuesday, December 30, 2008

Sedih~~~

saye sedih...
sbb sy x dpt wat die hepi lbeh dr 1 hari...

saye sedih...
sbb sy x dpt kongsi rs tertekan yg die rs...

saye sedih...
sbb sy x dpt nk transfer rs sedih die kat sy...

saye sedih...
sbb die terpkse korbankan life die sbb nk puaskan ht sume pihak...

saye sedih...
sbb susa nk tgk die senyum skng..even utk sy...

saye sedih...
sbb ble sy ketawe,die x ketawe pun...evan senyum pun x...

saye sedih...
sbb org slalu salah sangke ngn die...

saye sedih...
sbb sy semakin jauh dgn die wlupun hati kami dekat...

saye sedih...
sbb saye xleh jd salah sorg yg bole wat die seronok...

saye sedih...
ble die sedih.........

p/s : tp aku gembire sbb aku da baik ngn aziah..Alhamdulillah..next,turn H_j_r..nk jumpe ko plak..huhu

Sunday, December 28, 2008

hepi birthday syg!!!

29 disember 2008~~

hepi bday 2 u my dear danny..wish u long live n hepi alwys...sori x dpt nk celebrate best2 utk u..ni je yg i dpt wat utk u..hope u hepi..thanx kpd sume yg di blkg tabir..kpd dak2 1st year..tentiu..btw,hepi bday syg ku..


p/s : rugi xde gamba ms u disaluti tepung..hehe

~~28 dIseMbEr 2008~~

..::: ...HeArtS bE3n BroKeN bUt Love StilL aLiVe... :::..

Thursday, December 25, 2008

Pecah Rekod!!!!!!!!!!

salam..hye bloggers!!!!agagagagagareba!!!

hehe..ape yg sy pecah rekod eh??balik ipo x smpai 24 jam pun!!!huhu...ari selase pagi danny anta smpai pudu..nek bas kul 10.30 n smpai ipo dlm kul 1.30-2.00..mak xde kat uma pun sbb mak g penang ngn kakak...da nk dekat mlm tu mak br smpai ipo...x byk dpt bercerite ngn mak sbb mak ltih n sy pun mengantuk...

sok nye (rabu),pagi2 lagi da kua..mule2 g anta surat LI(practical) kat ipo specialist hosp then kat hosp besar ipo..pastu g anta surat sponsor kat MB Perak n mufti Perak...setel sume keje dlm kul 12.00-1.00..then kmas2 brg trus blik UKM...ngn abg angkat sy sbb die nk g amek awek die kat kl..huhu..sgt sdeh sbb x dpt sembang sgt ngn mak!!!!padahal byk je bnde nk cite..huhu..nk wat cmne..redha je la..

tp kn,sblum tdo kn,smpat la sembang ngn mak...ckp ngn mak pasal kwn..mak sy kate kn,lg rmai kwn kte,lg rmai la musuh kte sbnrnye...huhu...btol ke eh??erm..susa ble ckp sal kwn ni...sume ade pendapat msg2...sy jd ltih n penat da nk memahami kwn2...

dlu kn,sy ade 19 org adk bradik kat ukm...sy n 'die' cbe utk apply kan konsep kwn kat sume ni..nk pkai bj same..klu nk kua pun kua same2..tp ape yg ktorg wat ni,diorg plak x ske..siap ade yg kate,"kowg ni sket2 nk pkai bj same la..ape la"..huhu...so,ktorg pun x brani da nk wat bnde2 cmni kat diorg..

then,sy da jumpe adk bradik br kat cni..ade 11 org sume nye..ktorg ske apply kan bnde keseronokan berkwn yg ktorg nah wat dlu..contoh,pkai bj same..kua same2..n diorg sume seronok ngn bnde tu..tp,ade plak yg x ske..ble kte nk wat bnde2 ni ngn diorg,diorg x ske...tp ble kte wat ngn org len bnde2 ni,diorg x ske gak...camane???

plik la...kdg2,sy x phm ngn manusie...ape yg diorg nk sbnrnye eh???bg korg sinri,kawan tu ape ek??????

Sunday, December 21, 2008

~~~~oopss~~~~~

.: sy syg lelaki ini!!!! :.

p/s : xnk wat die mara or sedih da..sbb org slalu bg die sedih...huhu..nk die hepi je slalu..amin..

Thursday, December 18, 2008

special post for I:N:T:A:N..~~

salam..
hye bloggers!!!erm...this post is specially dedicated for cute and sweet princess of uncle ismawi and aunty anna...

its for u intan!!hehe...what can i say about this little girl???i've met her less than 10 times...but i'm stuck in her!!hehe..


ADORABLE??is it??hehe..yes..she is adorable..yet cheerful and kinda naughty..*wink2*..hehe..what ever it is,thanx to uncle ismawi and aunty anna for creating such a lovely little princess named intan..!!without u guyz, i won't be able to meet INTAN and also my dear DANNY..hik3..

p/s : to intan-ok x??hehe...

Tuesday, December 16, 2008

.........huhu..............

salam...hye bloggers...lame rs nye x post bnde br...hmm...sgt9 bz skng ni...rs cm bilik tu hnye utk tdo je...lame x gado2 jerit2 ngn kukut kat bilik...lame da x bercerite ngn bibit..adeh...sgt sedeh+tensen+penat+bengang...sume prasaan bercampur baur...

skng ni br sy phm prasaan org yg chair meeting...ape prasaan nye dok dpn skali n nmpk muke setiap org yg ade kat dlm meeting tu...sgt perit...sorg ckp,sorg lg wat muke...rs nk sepak pun ade...tp lebih rs bersalah+takut....sy ade salah ckp ke...sy nye keputusan ni ade yg x puas ht ke..skt pale ble pk...

ade kwn yg plng bytk support sy ckp kat sy...
ape tugas sebenar seorg ketua??
1. jage semua ank buah bwh dia..
2. yg paling penting, BUAT KEPUTUSAN!!

tp ape prasaan kowg klu kowg jd ketua tp xde kuase utk buat keputusan???kowg bole wat keputusan tp pastu sume org akn wat muke ngn kowg...ape prasaan kowg??

hmm..bg D bkn name sebenar,die da biase...die kate wat bodo je...tp sy ni??br nk blaja kot...susa la...sy slalu tgk dlm tv...sape yg jd bos,sume ank buah tkut ngn bos die..klu bos kate A, A la diorg wat...xde sape brani lwn sbb tkut kne pecat...tp skng??sy yg tkut ngn ank buah...bkn tkut ank buah gulingkan sy tp sy tkut diorg yg lari dari sy n tinggalkan keje diorg...sy x mampu nk wat tanpe diorg...

tah la..sy slalu berdoa..arap2 Allah kuat kan diri sy...nk hadapi sume org...hmm...D bkn name sebenar,thanx 4 ur guidance n ur support...really appreciate it..

kwn2,thanx gak kat kowg...sy cube utk jage ht sume org...tp klu x dpt gak n sy ade gak wat korg skt ht...sy mnx maaf......................................

Friday, December 12, 2008

saye..

awk...nape kte sensitif sgt eh???huhu....

p/s : ske sengal2 ngn dany cmni..huhu

Thursday, December 11, 2008

aku beruntung..

Salam..
hatiku merasakan sesuatu..
otakku memikirkan sesuatu...
tetapi jemariku x mengizinkan aku menulis d cni...
aku pun x pasti ape punce dan sebab nye..
mungkin aku sendiri x tau ape yg aku pk sbnrnye..

bagi diriku,
hidup ini sgt menyeronokkan..
hidup ini sgt gembira...
dan hidupku ini dikelilingi org2 yg sgt memahamiku..
aku sgt bertuah..

kawanku,nany penah kate..
'bertuah la ko bee...rmai org yg syg kn ko..n rmai yg amek brt sal ko..'
huhu...
lpas mendenga kate2 ni,aku rs aku blom ckup bersyukur ngn ape yg aku punyai skng ni..
maaf ya Tuhan d ats kekhilafan ku ini..

sesekali hatiku terdetik..
'nape la aku x mcm si die ni ek...pandai...kaye...'
skng ni aku rs bodo sgt...aku x ptut langsung ckp cmtu..
hidup ku ini sempurna dengan kehadiran org2 di sekeliling aku...

d saat aku sedih xde bj ry,mak bli kan sepasang bj kurung pahang yg sgt cntik utkku..
d saat aku sedih kerane mslh dlm kapreza,danny sedia membantu aku..
d saat aku sedih gado ngn danny, bibit,kukut n ekin sentiase d sisiku...
d saat aku kebosanan apabile aku d ipo,nany n wana msti ajk aku kua jln2...
d saat aku memerlukan sesorang utk berckp,upa mst msg cmni :
'adk...nga watpe??adk sehat ari ni?'
d saat aku down ngn result exam,abgku akan tenangkan aku ngn nasihat2 nye...
d saat aku nk teddy bear dr org tersyg,danny bg choco bear wlu pun terpkse mjuk dlu...
d saat aku putus asa,Allah berikan aku kekuatan..


betape beruntung nye aku..Alhamdulillah..syukran jazilan ya Allah...

sy salah...

salam...
huhu...ari ni rs bersalah...wlupun si die x rs pape pun kot...
tp tetap rs bersalah...
danny, sori....

erm,..
actly,td g mkn ngn nany n rowen...
lame gle x jumpe diorg...
byk gle yg ktorg sembang...
sume da berubah...

hmm...
nmpk la..mnusia berubah apabila ms berlalu...
kematangan semakin terserlah bile kte mkin dewase...


.: nany n rowen :.

.: rowen (pernah)...hahahahaha :.

.: sgt syg org ini :.

p/s : gamba sy ngn rowen??xde..jg hati danny..hehe

Wednesday, December 10, 2008

seronok+penat

salam..
huhu...sy sgt kepenatan skng ni...bru blik dari parlimen dga sal pindaan auku...
pengalaman yg sgt menarik actly...
d most important thing,dpt duduk semej ngn datuk mukhriz n bncg ngn dia sal
program 'Himpunan Sejuta Tandatangan:Keamanan Kepada Dunia'...
thanx Datuk..

huhu...
smlm bncg ngn danny sket sal perkampungan..
thanx a lot dear...u helped me a lot...
tp ape pun,sy kne mnx pendapat pengarah2 n timbalan2 pengarah sy dlu..

~n thanx gak my dear sbb tym i tdo u x tdo until u sleepy like hell..n thanx
gak wlupun u sleepy,mood u sgt baek~~~~thanx byk2~~~~


upa,upa nah kate sal soulmate ngn adk..
klu sblm kawen, die ade mslh pun die cr owg len,ade jaminan x
die akn cari kite nnt??

erm...4 me..people change with tym..n i do believe in him...

Saturday, December 6, 2008

WaNiTa...

Kawan..

Klu la aku boleh anggap kau sebagai kawan..

Xyah aku nk rsau sal kau…

Kau mkn ke x..

Kau sehat ke x…

Kau ade masalah ke x…


Kawan…

Klu la aku boleh anggap kau sebagai kawan..

Mesti aku boleh dapat layanan seperti kawan2 kau…

Mesti aku dpt rs care kau ambik berat…

Mesti aku dpt rs aku ni penting dalam hidup kau…


Kawan…

Kalau la aku boleh anggap kau sebagai kawan..

Aku x perlu setia pada kau..

Aku x perlu mengharap pada kau…

Aku x perlu rs cemburu bila ade yg lebih rapat dgn kau brbanding aku…


Kawan…

Kalau la aku boleh anggap kau sebagai kawan…

Tentu aku x rs kecewa..

Tentu aku x menangis hampa..

Tentu aku x perlu rs kau la utkku…


Kawan…

Itu semua kalau..

Kalau la aku boleh anggap kau sebagai kawan…

Tp skng..

Itu semua mustahil bagi ku..

Padaku,kau perlukan ms dan ruang utk menyedari akan kehadiranku…

Cuma aku harap,

Di saat kau tersedar akan kewujudanku,

Aku masih setia menunggu dirimu..

Kerana diriku x sekuat yg disangka…

Hanya Allah peneman duka..

Hanya Allah tempat luahan rs..

Hanya Allah tahu betapa pedih n pilu hati seorang yg bergelar wanita………….

Friday, December 5, 2008

kami lagi!!!

ktorg ni,sambil menyelam minum air...hehe...sambil bekerje,ktorg cuti-cuti Malaysia...hahahahahaha...jgn jeles ye uolz...uolz=ulfa+ulan+uwann+ekin+nasir...hik2

.: kukut!!nape x msuk dlm gamba ni??? :.

.: sy yg terkeluar trus dr gamba...huhu... :.

.: kami di MOSTI...sempat!!! :.

.: dlm lif pun sempat lagi smbil ayu menyebokkan diri kat blkg!!! :.







Thursday, December 4, 2008

.: S:e:P:i :.

BISIKKU PADA BULAN

KEMBALIKAN

TEMANKU KEKASIHKU SYURGAKU

TANPA DIA MALAM MENEMANIKU

SEPI MEMELUKKU

BULAN

JGN BIAR SIANG

BIAR ALAM INI KELAM

BIAR DIA SEPI SEPERTIKU….


p/s : dipetik dari cerita sepi...

Wednesday, December 3, 2008

nanges..

tetbe rs nk ngs...

xtau nape...

lame da x rs dipujuk...

huhu...

lupe lak bibit ngn kukut slalu pujuk...

thanx kwn2...

syg korg...

sy sgt rindu kat kwn sy..

name die nany mohamaddiah,adilah rosli ngn amira abdul rahim....

.: K:o:N:f:I:U:s :.: K:o:N:f:L:i:K :.

salam bloggers...
nk ckp sal ape eh rini...hmm...
2-3 hari ni...kwn2 sy sume ckp sal kawen...nape eh??
korg nk kawen ni,da ready ke nk pikul tanggungjawab??
da ready ke nk agihkan masa??
da ready nk kongsi segale-galenye??
erm..kawen ni tanggungjawab yg sgt berat tau..
di awl perkahwinan mmg nmpk seronok..
nmpk bahagie..tp x semestinye korg da kawen wlupun smpai 30 taun,korg akan kekal smpai ble2..
(ckp berdasarkan pengalaman...)huhu...
wlu ape pun,sy nk ucapkan congratz kat kwn2 sy yg da mendirikan rumah tangge...
x sgke...sy da msuk ke alam ni....huhu..
ape pun,sy doa kan yg terbaik utk kowg...


hmm....
im thinking...
klu sy ske kat someone,ade x sesape yg sdeh or skt hati ngn sy eh??
ade x yg kcw ble sy ske kat someone??
tkut2 ade org len gak yg ske kat org yg sy ske tu...
hmm...
kdg2, kte kne korbankan prasaan sinri utk kebahagiaan org lain...
x slh kn??


tp ssh ble kte da syg org...
np ni?????????
adoi....
tetbe pk sal prasaan org..
adeh..
sy pun xtau ape yg sy pk skng ni...
nk wat ayt bunge2 x reti...
ni la cr sy luahkan ape sy rs..
tp ape yg sy rs eh??
huhu....

Sunday, November 30, 2008

x seronok...

salam...
hye bloggers...

ari ni nk ckp sal ketidakseronokkan saye...
sedih la...nape ble sy ade mslh??kwn2 sy hepi tym tu...tp ble sy hepi,kwn2 sy plak yg ade mslh..klu bkn mslh pun,diorg tensen...impak nye?sy pun turut tensen ble diorg tensen..huhu

nape sy ltak gamba diorg berdua??sbb diorg ni la yg slalu ngn sy...x kire sedih...or gembire...ktorg same2 wat jht...ktorg gak same2 g tambah pahale..

tp skng ni rs kesunyian...sorg ade mslh ngn bf...n sorg lg ade mslh sal keje...sgt sdeh ble tgk diorg sdeh...kdg2 tu,sy cbe nk wat diorg hepi ble diorg sdeh...tp rs cm x berjaye je...huu...sori kwn2...klu aku ni x pndai nk wat korg hepi ble korg sedih..

siyesly...sy sgt syg kat diorg berdua..penah sy rs cm bia la ape yg diorg rs,bg kat sy je...sbb nye??xnk tgk diorg ni sdeh or tensen wlu sket pun..sbb sy x pnadai nk bg diorg hepi...klu sy yg sdeh or tensen,diorg senang je wat sy hepi..erm...sdeh plak rs...

to kukut n bibit...aku mnx maaf klu aku ni x pndai nk comfortkan korg ble korg nga sedeh+tensen...tp wlu ape pun,aku nk korg tau yg aku rs ape yg korg rs...


p/s : saye syg danny..

Saturday, November 29, 2008

we r always together...

n i hope we will always be together..........



.: kami di sungai gabai :.




.: kami di teratak za'ba :.


Wednesday, November 26, 2008

terima kasih cinta...

huhu...

syukur ke hadrat Ilahi sebenanye...

sy semakin syg die...

jgn amek die dr saye...

Friday, November 21, 2008

GUYS...Huh..

If u TREAT him nicely, he says u are IN LOVE with him;
If u Don't, he says u are PROUD.
If u DRESS Nicely, he says u are trying to LURE him;
If u Don't, he says u are from KAMPUNG.
If u ARGUE with him, he says u are STUBBORN;
If u keep QUIET, he says u have no BRAINS.
If u are SMARTER than him, he'll lose FACE;
If he's Smarter than u, he is GREAT.
If u don't Love him, he tries to POSSESS u;
If u Love him, he will try to LEAVE u.(very true huh?)
If u don't make love with him., he says u don't Love
him;
If u do!! he says u are CHEAP.
If u tell him your PROBLEM, he says u are TROBLESOME;
If u don't, he says that u don't TRUST him.
If u SCOLD him, u are like a NANNY to him;
If he SCOLDS u, it is because he CARES for u.
If u BREAK your PROMISE, u Cannot be TRUSTED;
If he BREAKS his, he is FORCED to do so.
If u SMOKE, u are BAD girl;
If he SMOKES, he is GENTLEMENT.
If u do WELL in your exams, he says it's LUCK;
If he does WELL, it's BRAINS.
If u HURT him, u are CRUEL;
If he HURTS u, u are too SENSITIVE!!
& sooo hard to please!!!!!
If u send this to guys, they will swear that it's not
true... ... .
but if u don't, they say u are selfish... ..
The moral of the story is... ... .SEND THIS TO GUYS OUT
THERE ANYWAY...

Thursday, November 20, 2008

DOakU

Ya Allah Ya Tuhanku,
Kau ampunilah dosa2 ku, dosa kedua org tua ku, Dosa seluruh ahli keluargaku dan dosa org2 d sekeliling ku...

Kau berkatilah do hambaMu ini..sesungguhnya hanya Engkau yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...

Kau bukakanlah pintu rezeki hambaMu ini..semoga aku dpt menghantar ibuku menunaikan haji d Mekah dgn titik peluhku sendiri..

Kau panjangkanlah umur ibuku agar dia dapat melihat kejayaan ku Ya Allah...

Kau berikanlah kesejahteraan dan kebahagiaan kepadaku di dunia dan d akhirat...

Ya Allah...kalau dia adalah jodohku, kau tetapkanlah hati kami...jika tidak, kau tutupkanlah pintu hati kami utk satu same lain...

Ya Allah, Kau tetapkanlah hatiku pada jalan yang Kau redhai...

Sesungguhnya hanya Engkau tempat aku momohon dan hanya Engkau Yang Maha Mengetahui...

AMIN....

Alhamdulillah..

Syukur Alhamdulillah...
at last abes gak exam...
huhu...
overal...xtau nk kate cmne...
ssh...tp arap2 sy da jwb ngn baik...
ape pun skng ni..kne tawakal je...
ushe da...
thanx 2 God sbb bagi ketenangan hati nk jwb exam kali ni...
wlu pun a few problems arise,sy dpt hadapi ngn tenang ngn kehadiran kengkawan yg sgt supportive...
thanx guyz!!!
syg kowg!!
jom kte g jln2 mlm ni!!!
hik3...

Tuesday, November 18, 2008

SELFISH!!!!

fana...
starts from now on....
jadi selfish....
nk jd selfish!!!
selfish.....
plis...
nk jd selfish!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Benci..

Skng ni hati dipenuhi kebencian...

P:E:R:N:A:H

Saye x mintak dia datang…

Malah x pernah jangke…

Apetah lagi mengharap…

Tapi kenape bile dia hampir datang secara zahirnya…

Namun realitinya dia semakin sukar utk datang dan semakin sukar utk didekati,

Walau ape pun,

Aku mohon padaMu…

Jangan tukarkan ia menjadi PERNAH….

PENAT+SEDIH+LETIH+DAH TAK MAMPU+GIVE UP=FULL STOP………………………………………………………………..

Saturday, November 15, 2008

sayang n cinta....

Sayang dan cinta…
nampak mcm same tp sbnr nye jauh berbeza…
org slalu konfius same ade ape yg die rs tu syg atau cinte….

Dulu, saye sinri pnah rs kn yg syg n cinta tu same…
Tp makin lame sy meniti hidup, dan makin ramai org yg sy kenal…
Br sy tau 2 bende ni berbeza….
Mmg senang org nk kate, “Saya syg awk” ataupun “Aku syg ko”…
Tp x ramai yg brani kate “Saya cintakan awk”…..
Kenape??
Sbb x ramai org yg pasti ngn word cinta ni…

Sayang??
Sgt mudah diungkap...
Especially lelaki...(tp x sume...)
Sbb nye??lelaki mudah tertarik pada wanita...
Begitu jugak la sebaliknye..

Tp x salah ungkapkan kate syg..
Antara family, kawan2 n yg paling penting sahabat...
Itu menunjukkan kita appreciate ngn org2 d sekeliling kita...

Tp cinta??
Ape yg ustaz saye pnah kate kat saye, manusia xkn terlepas dari 2 cinta..
Cinta kepada Ilahi....
Dan cinta sesame manusia...
Lumrah manusia...
Dilahirkan berpasang-pasangan tetapi harus pandai menjaga diri...

Setelah hampir dua dekad saye di atas muka bumi ini,
Baru saye yakin utk ungkapkan kate cinta...
Pada si dia...
Tp................................
Byk dugaan dan halangan....
Hanya Tuhan yang tahu...

Bantulah aku utk mengenali dan memahami dirimu.........
Its hard.................

Friday, November 7, 2008

hidup ini..

.: xperlu mencari teman secntik Balqis andai diri x sehebat Sulaiman..mengapa mengharap teman setampan Yusuf jika kasih x setulus Zulaikha..xperlu mencari teman seteguh Ibrahim andai diri xsekuat Hajar..dan mengapa didamba teman hidup sesempurna Muhammad jika ada keburukan pada dirimu..bimbinglah dirinya dan terimalah kekurangan itu sebagai keunikan..carilah kebaikan pada dirinya..bersyukurlah kerana dipertemukan dengannya dan berdoalah dia milikmu........:.

Thursday, November 6, 2008

cite ni sgt swit...

Cite ni sgt swit utk dibace...tp sbb cite ni gak sy gado ngn upa sy...hehe...sori upa..maafkan donseng eh...its all about appreciating...x mintak byk pun...best dpt laki cmni sbg teman hidup...

"Valentine hari tu ayang tanya tang mane kite sayang kat ayang.. Time tu kite tak dapat nak jawab. Semalam ayang merajuk ngan kite, kite dah penat nak layan. Ayang call kat kite, kite malas nak jawab. Tang mane erk kite sayang kat ayang? Semalaman kite duk pk soalan tu. Pernah ke? Maybe tak sedalam cinta Titanic atau Taj Mahal. Sayang kite kat ayang sangatla kerdil. Sebab tu la ayang selalu merajuk erk? Tak tahula, setahu kite:

1.. Sebelum kite kenal kat ayang, setiap sem kite dapat Anugerah Dekan. Bile dah kenal ngan ayang, setiap sem kite repeat paper. Sebelum kenal ngan ayang kite belajar pakai duit biasiswa, lepas kenal ngan ayang, keluar makan lagi nak mintak duit ngan emak kite.

2. Kalau ade 1 buah epal, kite bagi je kat ayang. Kalau ade 2 buah epal, kita bagi yang besar kat ayang.

3. Kalau kite makan ikan, ayang makan tang badan ikan tu, kite pula makan tang kepala ikan tu je.

4. Ayang ni tak la cun sangat, tapi kite tak pernah kutuk ayang tak cun. Tapi kite yang hensem ni ayang lagi nak kutuk ngan member depan kite, kata kite tak hensem langsung. Eera Fazira berlalu depan mata, kite diam je. Takut kalau puji kang ayang marah. Mat Indon duk depan Sogo ayang gi ngorat time kite gi tandas. Siap mintak nombor tepon depan kite lagi.

5. Kalau keluar ngan ayang, ayang slambe nak makan Starbucks, kite tipu kite dah kenyang, padahal bile dah sampai kat umah kite makan mee maggi.

6. Sebelum kenal ngan ayang., kite tak pernah ade girlfriend. Selepas ayang kenal ngan kite, genaplah koleksi ayang ada 20 boyfriend kesemuanya. Kite tak pernah marah ayang playgirl, dah tu ayang kata kite cam sami buddha.

7. Kalau ayang rasa nak cium kite, ayang cium terus tak pernah tanya pun. Tapi bile kite rasa nak cium ayang, lepas tanye lagi nak kene reject.

8. Ayang selalu pukul dada kite, tampar muka kite, cubit peha kite, kite tak pernah tengking sekali pun, apatah lagi nak cubit, nak tampar, nak pukul.

9. Pernah ayang tanya kalau ayang jatuh cinta ngan laki lain, kite nak buat ape. Kite kate kite nak bunuh laki tu. Tapi bile kite tanya kalau kite jatuh cinta kat pompuan lain, ayang nak buat ape, ayang kata nak bunuh kite, emak kite, ayah kite ngan nenek kite.

10. Kite beli mask Clinique ngan ayang harga RM300 kite kate harga RM30. Ayang beli jam tangan kat kite harga RM30 ayang kate harga RM300.

11.. Setiap kali berjumpe kite bagi hadiah kat ayang, tapi setiap tahun birthday kite ayang kate dah lupe.

12. Kite rosakkan headphone walkmen ayang, kite ganti satu discman baru. Ayang rosakkan kerete kite, ayang buat derk je.

13. Sekali ayang demam, kite kene diet 2kg nak jaga ayang. Sekali kite demam, ayang tambah berat 2kg sebab abiskan makanan kite.

14. Kite tak pernah kata ayang pendek, ayang marah kite tinggi sangat, member ayang ketawakan ayang.

15. Ayang datang umah kite, kite tido sofa, kite datang umah ayang, kite gak yang tido kat sofa.

16. Mak kite belikan rantai Tiffany ngan ayang. Mak ayang tak pernah ajak kite makan kat umah ayang walau sekalipun.

17. Kucing umah kite bersalin, kite bagi anak kucing yang paling cute kat ayang, 2 hari je ayang bela, kucing tu dah mati. Ayang tak kate pa pe pun. Ayang bagi ikan emas yang dah dekat mati kat kite, 2 hari kite bela dah mati. Ayang kata nak bunuh semua anak kucing kite.

18. Ayang kalau nak pakai duit kite, terus ambil takyah bagitau. 30 ke 80 ke seratus ke selagi wallet kite ade duit. Aritu kite nak pinjam 10 ringgit sebab terlupe bawa wallet, ayang kate kite kedekut.

19. Birthday ayang kite tak pernah terlupe. Birthday kite arini ayang tak pernah ingat.

Hmm…agak2 ayang, kite sayang ayang tak?!!

A:: Moral of the story: HARGAI ORG YG MENYAYANGI KITA!

Tuesday, November 4, 2008

Cinta Itu Ibarat Menunggu Bas

Bila bas tu datang, awak nengok bas tu dan awak kata pada diri awak, "Eee... penuhnya... tak de tempat duduk." Jadik, awak katakan pada diri awak, "Saya akan tunggu bas yg lain." Awak pun biarkan bas tu berlalu dan awak tunggu pulak bas yg lain.

Kemudian, datang pulak bas yg kedua.
Awak nengok bas tu dan awak akan cakap, "Eee... bas ni buruk sgt... mesti tak selesa. Dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan." Jadi, awak pun biarkan bas buruk tu berlalu dan awak bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya.

Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas.

Bas yg datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yg tadi tapi kali ni awak kata, "Emmm... tak de air-cond... cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yg lain." Dan sekali lagi awak biarkan bas tu berlalu dan awak bercadang utk menanti bas yg seterusnya.

Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru awak perasan yg awak pula dah terlambat rupanya. Awak mula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna.

Dan kemudian barulah awak sedar bahawa... awak dah naik bas yg salah. Jadi, selama ni awak dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yg awak nak.

Walaupun yg datang tu adalah bas yang berair-cond, adakah awak dpt pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk awak?

Jadik, mengingini apa yg awak idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan?

Sekiranya awak dapati "bas" itu tak sesuai dengan awak, apa yg perlu awak lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu.

Tapi... saya pasti awak semua tentu ada pengalaman yg macam ni. Awak nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg awak nanti-nanti kan), awak tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak awak dan terus berlalu tinggalkan awak!

... .Bila ada bas yang lalu melintasi saya macam tu, apa yang saya lakukan ialah BERJALAN! Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, awak akan terjatuh dan menyakiti diri awak sendiri.

Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada awak nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pada diri awak. Dan bila awak berjalan, awak sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta!

Monday, November 3, 2008

yg saye syg

1. MY MUM

Orang yang paling saye syg dlm idup saye…sbb nye??klu mak sy xde, x dpt la sy jumpe org2 lain yang sy syg ni…hehe…org nye easy going..open…n senang nk cite pape pun termasukla klu sy putus cinte…klu sy bengang ngn kwn2 pun, sy cite kat mak walaupun mak x knl diorg tu…mak denga je…hik2…u r my everything mum……..

2. MY FAMILY MEMBERS

Em…byk nye nk letak…overall ade la dalam 20 orang including my siblings, in laws, nieces n nephews. Em…ape nk ckp sal diorg ek…diorg ni sengal…tu je yg leh ckp…sume ade prangai masing2 yang di luar jangkaan…ade yg stail2 bandar n ade gak yg stail2 lek2 je…hehe…xtau ape yg nk disampaikan sbnrnye…tp ape yg pntg, ble sume berkumpul, ade je bnde nk sembang..hik2…luv u all!!!!

3. UPA

Upa??stands 4 abg in Korea…hehe…die ni gemok…sgt gemok…da la x bpe nk tinggi…org kate renek la…hik2…xde la..die ok je…tp x ensem pun!!!hehe…die ni la tempat utk sy lpas kn ape sj yg sy rs…klu sy bengang, die la jd mangse..klu sy sdeh, die la tempat sy nanges…klu sy hepi, die la yg paling truk kne kcu ngn sy…sbb nye??die la yg btol2 phm sy n leh bg sy rs tenang klu nga tensen wlupun kdg2 die ni sengal tahap gile punye…huhu…characteristics yg paling xleh blah, mulut manis tp muke sgt maksum…wawawawawa…upa, jgn mara donseng~~~~

4. BIBIT

Bibit ni name bear2 die yg bf die bg sbnrnye… tp da biase pggl die cmtu…smpai nk pggl name btol die pun da rs pelik…hik2…die ni pun same la cm upa sy td…tp dlm versi pmpuan…die gak slalu jd mangse sy x kire la sy dlm emosi ape skalipun…sbb nye???die rumet sy…bkn tu je…die gak coursemate sy…haha…ari2 gado ngn die…ble ngn die, rs cm budak2 je…sbb ske gado sengal2..kdg2 tu berlari2 ktorg kat floor blik ktorg…mcm floor ni ktorg je yg duduk…wawawawawawa…die ni,ble tym die x gado ngn byby die, die la yg palng comei d alam semesta (bak kate die la..owg len x kate pun)…tp ble die gado, kalah sume raksasa yg ade kat muke bumi ni…ape pun, slmt berjy bibit…thanx 4 evrythg….

5. QURDZ

Atau name lain die adalah kukut…hehe…die ni lg la plik..cmne leh jd antara org terpenting dlm idup sy..dlu ktorg 1 matrix tp xnah knal pun…tp die knal sy sbb sy ni femes kat matrix atau dlm kate lain x brape disukai…haha…jujur je kn…em…cmne leh baik ngn kukut eh…tah la kukut…skng ni ari2 mkn ngn die…klu x mkn ngn die,cm plik je…huhu…sari x msg ngn die pun,cm plik…yg plik nye,ari2 jumpe tp ade je bende yg nk sembang…haha…especially sal abg kesygn die…hik2..jgn mara kukut…btw,sy arap ktorg leh rpt cmni smpai ble2…die ni adk ipa sy sbnrnye…lalalalalalala~~~~

6. DAK GEMOK

Ni name die yg sy save dlm hp sy…np dak gemok??sbb GEMOK=SENGAL+MENYAKITKAN HATI+.........haha..sape eh die ni…alaa….sgan nk ckp…tp die la yg bg choco bear yg kat ats tu…sume tnye cmne sy leh ske kat mamat ni...tp ini soal hati n prasaan...mane leh pkse n mane leh senang2 nk ubah hati org....die aja sy, ‘jgn asek arap org yg syg kte,tp kte cube la utk syg org tu smpai la org tu btol2 syg kte’...die aja sy, ’jgn anggap org yg wat xtau je ats ape yg kte da wat,die x appreciate ape yg kte wat’...huhu...korg phm ke ape yg sy nk smpaikn ni....tp xpe...jnji sy phm...hahaha...die aja sy utk jd tabah...die aja sy jgn asek dga ckp org...die aja sy utk berdikari n jgn terlalu bergantung kat org lain...die aja sy mkne setia yg xnah sy phm pun sblm ni...die aja sy utk x ikut prasaan...die aja sy utk x slalu majuk...die aja sy yg kwn sgt penting dlm idup..(wlupun kdg2 jeles sbb die lg pentingkn kwn...huhu)...die aja sy erti ‘share’...die aja sy yg x semestinye ble bercinte, kte kne jln pegang tgn,kne bg bunge,kne ckp ‘i luv u’ slalu,kne berkepit 24 jam...tp ape yg penting,kte tau ape dlm hati kte...n klu korg nk tau,kte akn lbeh appreciate perkataan ‘i luv u’ 2 klu kte jarang ungkapkan perkataan 2...it is very2 precious ble skali terkeluar dat ‘he luvs me’ like i do luv u...smpai ble2 sy akn igt....thanx syg~~~

7. ONEE (ONI)

Oni a.k.a kakak...oni ni dlm bhs korea...die la kakak sy yg plng kalut skali yg penah sy jumpe...tp yg penting, baik hati...(jgn pasan lebih2 ye oni..)ktorg slalu gado esp wen it comes to who’s faculty is the best...hehe...of kos la fst...xkn la fssk kot...hik2...die sgt berbangge ble lecturer die ckp die ni fotogenik...huhu...abes 1 kampung die kompang sal ni...hakikatnye???nilai la sinri...hik2...ms awl2 ktorg jd jaksa, ktorg x rpt pun...tp tah la...da tertulis takdir yg ktorg saling memerlukan skng ni n ktorg menyimpan rahsie terbesa sal 1 same lain...no matter wat happen,she is my sis in law...haha...die slalu bg nasihat kat sy...n sy akn igt smpai ble2 oni...

8. KAZUHA CHAN

Em....nk ckp cmne eh...dlu ktorg ni cm belangkas...g mane2 pun sesame...wat ape2 pun mst same2...baik ke...jht ke...mmg same2 la...hik2...tp skng ktorg da x rpt cm dlu...wlu ape pun,die ttp antare yg terpenting dlm idup sy...mayb ade hikmah ktorg da x rpt sgt...tp, once sy anggp die ni penting dalam idup sy, slame-lamenye die ni penting dlm idup sy....ktorg x la da x rpt sgt...rpt gak...slalu gak cite2 mslh kat die sume...n die pun kdg2 cite gak mslh2 die kat sy...its the matter of schedule masing2 yang da x same...masing2 da bz ngn hal masing2...pape pun, sy nk mnx maaf kat kazuha...klu sbb sy kte da x rpt cm dlu....huhu...pape pun, ttp syg die ni...

9. JAKSA2

Ktorg ni 19 org adk bradik yg lain warne,lain bangse n lain agame...tp sy syg kat diorg sume...wlupun da byk yg terjadi...yg menyakitkan ht...yang tersakit hati...sume da rs...tp tah la...wlu pun da mcm2 jd, sy ttp syg diorg ni...actly, diorg sume ni la yg byk aja sy erti hidup..kte xleh cpat melatah dlm ape sj hal...i miss them all~~~~rs cm da lame x lpak skali ngn diorg n share everythg....sgt rindu saat2 ktorg kat brisdale...sgt zaman2 kegemilangan jaksa kpz....tp tah la...x mustahil zaman tu akan kembali...just wait n c~~~~~

Secare keseluruhannye, ni la antara org2 yg slalu support sy dlm ape pun yg sy wat...sape2 yg x diincludekan,jgn mara...bkn x igt...igt...jgn risau...rmai lg sbnrnye...tp xpe...nnt2 update la eh..pape pun,hargai lah sape pun yg ade kat sekeliling kte...jgn igt kat yg slalu wat kte hepi je,igt gak kat org2 yg slalu bg mslh kat kte...sbb tanpe org2 yg bg kte mslh,kte xkn blaja ERTI KEHIDUPAN....

Wednesday, October 29, 2008

my chocolate bear.......


ni la teddy bear yg paling saye syg skng ni!!!teke la sape bg...
hehe

Wednesday, October 22, 2008

tegur vs ngumpat...

Assalamualaikum…kali ni saya mau kupas sket mengenai isu agak hangat di kalangan kita. Ada satu ketika kita tidak tahu bagaimana mahu menegur rakan kita tol tak, membuatkan kita terdesak sehingga terngumpat mengenai perihal buruk rakan itu kepada orang lain. Tanpa kita sedari, kita telah memberi pahala kat rakan yang diumpat tu.

Tegur dah banyak kali tapi takda kesan pon
Ada sesetengah orang ni dah banyak kali ditegur, tapi takda efek gak. Awat jadi camtu? Adakah pasal dia memang jenis kepala batu, ataupun cara kita yang salah? Memula kita muhasabah balik diri kita ni, sebelum kita menghukum orang lain. Jangan mudah menghukum orang lain pasal kita sendiri pun ada gak salah. Takda manusia yang sempurna sekarang ni. Biasalah bila banyak ilmu, rasa berkobar-kobar je mahu tegur orang pasal kita dah ada hujah bernas betul tak. Kita dah standby je dalil-dalil yang boleh menyangkal alasan rakan kita tu tadi. Tanpa kita sedari, kita terlupa bahawa diri kita pun ada salah, kita pun tak sempurna. Ni la fenomena biasa terjadi bila ilmu penuh di dada, kita rasa gah dek kerana ilmu, tanpa kita sedari kita telah memandang rendah orang lain. Ingatlah, kita pun tetap hambaNya yang hina dina gak, takda ‘level’ yang memisahkan kita dengan rakan kita tu. Kita semua sama di sisiNya, hanya amalan yang membezakan. Mungkin rakan kita tu boleh ditegur, tapi kerana kesalahan kita yang sedikit, menyebabkan rakan kita tidak ‘lut’ dengan teguran kita, sapa tau. Mungkin juga sebab lain yang menyebabkan rakan kita tidak ‘lut’ dengan teguran, jadi bersabarlah. Wallahua’lam..

Adabs
Dalam menegur, kena gak ada adab-adab dia, jangan sebarang ja tegur. Memula sebelum tegur, kena dulu rapat dengan rakan tu. Rapat dalam konteks tegur ni ialah betul2 rapat, kita tau masalah dia dan cuba memahami situasi dia. Kaji betul2 apsal dia buat mende ‘jahat’ tu. Bila dah rapat, kena pula tegur dengan beradab. Jangan tegur sebarangan hingga menjatuhkan air muka rakan kita tu. Adab menegur pun dah diajar Rasulullah s.a.w. Kita sebagai daie, kita bertindak menyampaikan. Dalam menegur, kita bukan bertindak sebagai penghukum, tetapi menyampaikan apa yang betul. Silap tegur, lagi teruk jadinya. Sebagai penyampai ni kena gak belajar adab-adab menegur, jangan sebarang tegur. Kerana lidah badan binasa. Salah tegur, ukhwah rosak.

Bersabarlah dalam menegur, lain orang lain perubahannya
Sebagai pendakwah, kita hendaklah sentiasa sabar dalam menyampaikan Islam. Kita hendaklah berusaha yang terbaik, jika tidak berkesan mungkin ada hikmah di sebalik sesuatu, hanya Dia yang Maha Mengetahui. Seperti yang dikatakan tadi, takda manusia yang sempurna, kita tiada hak menghukum sebarangan orang tu salah ke tak. Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana, hanya Dia yang mengerti apa yang berlaku sebenarnya. Dalam berdakwah, hendaklah di antara pertengahan, di antara Futur dan Isti’jal. Futur ialah langsung berhenti terus dalam gerakkerja dakwah, Isti’jal pula terburu-buru yang membinasakan. Kerana terburu-buru, kejayaan tak dapat sebaliknya mudarat yang makin banyak. Kita hendaklah sentiasa berusaha, tidak berhenti terus, juga tidak terburu-buru mahukan kesan teguran itu.

Optimislah
Kita dah berbuih mulut sampai buntu akal taktau camna dah nak tegur rakan kita tu. Semua usaha kita tak membuahkan hasil. Cop ! Pasti ke tak membuahkan hasil langsung? Kita jangan pandang satu perubahan je. Mungkin rakan kita tu tak berubah apa yang kita mahukan, tetapi dia telah berubah dari aspek lain. Jangan kecilkan skop perubahan tu pada yang kita nak sahaja, mungkin dia juga telah berubah, cuma kita yang tak perasan. Kita mahukan dia berubah aspek A, namun dia berubah aspek H, sapa tau. Memanglah jauh dari A sampai H tu, sampai kita tak nampak, tapi rakan kita tu berubah jugak kan. Kita kena kaji betul2 dan optimis sentiasa dalam menegur orang ni. Kita mahu dia berubah aspek lain, aspek lain pula yang dia berubah. Tu pasal kita jangan mudah menghukum orang lain kerana kita tidak tahu segala-galanya. Takut silap haribulan kita asyik menghukum je rakan kita tu, last2 aspek A tak dapat, aspek H pun dia pun makin teruk ja lagi.

Tenang jah walau ditikam bertubi-tubi
Pendakwah juga tidak sempurna, juga memerlukan teguran untuk berubah bersama-sama. Tapi jangan kita menikam belakang kerana gejala tidak sihat ini akan memudaratkan je lagi, dan mungkin memerlukan masa bertahun untuk pulih. Sebagai pendakwah, kena sentiasa tenang, jangan mudah melatah dengan masalah yang kecil. Memang tidak ramai yang memahami kita ni siapa, tapi kita sebagai pendakwah kena memahami orang lain. Jangan mengharapkan orang memahami kita, sebaliknya cuba memahami orang lain sebaik mungkin. Allah s.w.t. sudah cukup untuk memahami kita. Erti hidup pada memberi, kita berikan segala-galanya yang kita ada kepada sesiapa sahaja, jangan mengharapkan apa yang orang beri kepada kita…Lastly, semua tu mungkin juga ujian kepada kita dalam menegur kerana diuji kesabaran kita untuk melihatkan hasil. Selagi ada kasihNya kepada kita, selagi itulah kita diuji dariNya. Jangan mengomel kerana diuji sebaliknya bersyukur kerana kita terpilih untuk diuji. Kita tidak dibiarkan hanyut terus dibawa arus dunia. Masih ada ‘concern’ dariNya kerana masih sudi menguji kita yang hina ni…Wassalam...


Barakallahufikh... =)